College Lane – Kentish town

Redevelopment of a long time neglected site to create 20 Mews houses with basement car parking and accommodation at ground, first and second floors. The ground floor structure provides a transition plate for access, gardens etc.

The site access was restrictive through a 2.5m wide Little Green Street with its old houses right up to the edge of the street which proved to be a logistics nightmare. The design required elements to be designed to allow deliveries of small sections, batches etc.; the upper structure of the houses was therefore designed using lightweight steel and timber. The concrete was for the transition slab and retaining walls was site mixed with quality control to achieve the strength of C40.

One of the boundaries was enclosed by a tall retaining wall which supports the paly area of the council housing estate. The levels of the new buildings required excavations below the base of the retaining wall; safely achieved by drilling ground anchors.

Client

  • Four Quarters

Value

  • £15m

Architect

  • PWCR

Completion

  • 2016